plocia

plocia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Muffinki z czarną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zostało mi trochę porzeczek więc czemu miałby się zmarnować, zrobiłam muffinkami.

Muffinki z czarną porzeczką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z czarną porzeczką

 

  • 0,5 szkl. czarnej porzeczki
  • 1 szkl. mleka
  • 2 szt. jajka
  • 0,5 szkl. olej
  • 0,5 szkl. jogurtu naturalnego
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia

Sposób przygotowania:

Muffinki z czarną porzeczką
Porzeczki umyć, osuszyć i wyskubać z nich ogonki. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce mieszamy składniki mokre - olej, jajka, jogurt naturalny, mleko, olej. Następnie połączyć składniki suche i mokre i wymieszać byle jak. Foremki napełniać dwoma łyżkami masy muffinkowej. Na wierzchu każdej muffinki położyć kilka czarnych porzeczek (tyle ile kto lubi). Piec ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Smacznego.
Muffinki z czarną porzeczką
Porzeczki umyć, osuszyć i wyskubać z nich ogonki. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce mieszamy składniki mokre - olej, jajka, jogurt naturalny, mleko, olej. Następnie połączyć składniki suche i mokre i wymieszać byle jak.
Muffinki z czarną porzeczką
Foremki napełniać dwoma łyżkami masy muffinkowej.
Muffinki z czarną porzeczką
Na wierzchu każdej muffinki położyć kilka czarnych porzeczek (tyle ile kto lubi).
Muffinki z czarną porzeczką
Piec ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Smacznego.