marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Muffiny a'la keks

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Muffiny są z kuchni amerykańskiej jak donuty, ale zagościły również w polskich domach i cukierniach. Można je piec z różnymi dodatkami od słodkich po słone do bardziej pikantnych. Dziś wypróbuję je na sposób keksu.

Muffiny a'la keks

Składniki:

Muffiny a'la keks

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka oleju,
  • szklanka mleka lub śmietanki 30%,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki maku niebieskiego,
  • 15 dag. ananasa lub imbiru kandyzowanego,
  • 15 dag. płatków migdałowych,
  • 15 dag. siekanych orzechów laskowych lub włoskich,
  • oraz foremki do babeczek,
  • papilotki dekoracyjne.

 

Sposób przygotowania:

Muffiny a'la keks
Składniki mokre i suche plus bakalie wymieszać w osobnych miskach- w jednej olej, jajka, mleko lub śmietankę, a w drugiej bakalie, owoce kandyzowane lub imbir, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Potem całość połączyć w jednej dużej misie, foremki do babeczek natłuścić, a jeśli się posiada silikonową formę z dołkami nie trzeba natłuszczać.

Napełniać foremki żaroodporne lub silikonowe do trzy-czwarte zawartości. Piekarnik nagrzać do 175 st. C i wstawić napełnione foremki do piekarnika na 20-25 min.

Gdy wyrosną, wyjmować, ostudzić i delikatnie podważyć czubkiem noża i wyjąć z foremek oraz przełożyć babeczki do papilotek.