Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Muffiny czekoladowo - gruszkowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przeczytałem u Zewy (ewa-wkuchni.blogspot.com) przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami. Przepis trochę uprościłem.

Muffiny czekoladowo - gruszkowe. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny czekoladowo - gruszkowe.

 

  • Na 10 muffinek:
  • 3 jajka
  • 3/4 szk mąki pszennej typ 500
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szk oleju rzepakowego
  • 1/2 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 gruszki ( nie za twarde i nie za miękkie)

Sposób przygotowania:

Muffiny czekoladowo - gruszkowe.
Przepis został uproszczony, żeby zwykły chłop, jak ja, dał radę. Moja żona twierdzi, że talent kulinarny to ja mam, ale do pieczenia to raczej średni z przewagą żadnego. Postanowiłem udowodnić, że jest lepiej. Rzeczywiście, po skosztowaniu babeczek mój rating urósł do "może jeszcze coś z niego wyrośnie" ;-) Jeszcze jedna uwaga - wszyscy "piekarze i cukiernicy" idźcie na całość! Nie myślcie nad przepisem, tylko róbcie. Wyszło! Jajka (w całości) utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj kakao, olej i wymieszaj dokładnie. Dołóż pianę z jajek i cukry i jeszcze raz wymieszaj delikatnie. Obrane i podzielone na ćwiartki gruszki włóż do foremek, zalej ciastem i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz ok.30 - 35 minut. Ja nie lubię słodyczy, więc nie jestem w stanie stwierdzić, jak to się stało, że wyparowały (chyba w piekarniku?) dwie muffinki. ;-)
Muffiny czekoladowo - gruszkowe.
... bo w piekarniku były jeszcze wszystkie!