SUPERPRZEPIS

Mufinki z kandyzowanym mango

  • 3
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Mufinki z kandyzowanym mango Więcej zdjęć (5)

Muffinki,które szybko się robi i jeszcze szybciej zjada

Składniki:

Mufinki z kandyzowanym mango

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru /można dać więcej/
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • skórka cytrynowa lub z limonki
  • 100-150 g kandyzowanych owoców mango/pokrojonych/
  • 1 szklanka mleka/można zastąpić kefirem/
  • 1/2 szklanki oleju/ użyłam arachidowy/
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu/do dekoracji/
  • pokrojone owoce do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Mufinki z kandyzowanym mango
W osobnych miskach przygotować składniki suche i mokre.Jajka rozbełtać widelcem, dodać olej i mleko. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia,cukier,wanilię,sól.Mokre składniki połączyć z suchymi,krótko i niezbyt starannie wymieszać, dodać sok i skórkę z cytryny oraz kandyzowane owoce mango/pokrojone/.Ciasto rozlać do przygotowanych foremek.Piec w temp.ok 180 stopni 20-25 min.Ostudzone mufinki delikatnie posmarować z wierzchu miodem i ozdobić kandyzowanymi owocami.
Mufinki z kandyzowanym mango
Muffinki można piec bezpośrednio w blaszce wysmarowanej tłuszczem
Mufinki z kandyzowanym mango
Przestudzone posmarować z wierzchu miodem i ozdobić owocami
Mufinki z kandyzowanym mango
Upieczone ciastka można umieścić w ozdobnych foremkach
Mufinki z kandyzowanym mango
Muffinki przygotowuje się bardzo szybko,a jeszcze szybciej znikają

Tagi:

jajko jajka