Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1812]

Murzynek z twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, łaciate ciasto. Połączenie murzynka z sernikiem.

Murzynek z twarogiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Murzynek z twarogiem

  • Ciasto:
  • 1 kostka palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 3 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa twarogowa:
  • 1/2 kg mielonego twarogu
  • 1/2 kostki palmy
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Murzynek z twarogiem

Ciasto: Palmę przełożyć do garnka. Dodać do niej cukier, kakao i mleko. Wszystko zagotować, cały czas mieszając. Masę przestudzić, odlać z niej pół szklanki (zostawić na polewę). Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do czekoladowej masy, dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Pianę z białek dodać do masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką dużej tortownicy (użyłam kwadratowej tortownicy). Masa twarogowa: Palmę roztopić i przestudzić. Twaróg przełożyć do miski. Białka oddzielić od żółtek. Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, roztopioną palmę, żółtka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Pianę z białek dodać do masy serowej. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę serową wylać na ciasto. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 75 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto ostudzić, polać pozostawioną masą czekoladową. Można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi lub startą białą czekoladą.

Redakcja poleca: