mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Mus z dyni z szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo delikatny i pożywny mus

Mus z dyni z szynką

Składniki:

Mus z dyni z szynką

 

  • 500g miąższu z dyni
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki curry
  • 200ml bulionu z warzyw
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 200ml śmietany
  • papryka czerwona
  • 1 pęczek mieszanych ziół
  • 8 plastrów surowej wędzonej szynki
  • 2 łyżki octu

Sposób przygotowania:

Mus z dyni z szynką
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Dynię pokroić w kostkę. 1 łyżkę oliwy rozgrzać w garnku wrzucić cebulę i dynię, poddusić. Posypać curry, wlać bulion, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, gotować aż wyparuje płyn. Dynię zmiksować, odmierzyć 500ml. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, dodać do ciepłego musu. Mus wystudzić, gdy zacznie tężeć, dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć. Wstawić do lodówki aby zastygł. Paprykę oczyścić, umyć, pokroić w małą kostkę. Zioła opłukać,osuszyć i posiekać. Mus wycinać łyżką zwykłą lub do lodów i ułożyć na półmisku. Plastry szynki zwinąć w ruloniki, ułożyć przy kulkach musowych. Wszystko posypać papryką. 3 łyżki oliwy wymieszać z solą, pieprzem i octem. Sosem polać mus i posypać natką.