wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Nadziewane ziemniaki

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Super przekąska, która z powodzeniem można podawać na różnych proszonych spotkaniach lub potraktować ją jako samodzielne danie. POLECAM!

Nadziewane ziemniaki

Składniki:

Nadziewane ziemniaki

 

  • 2 duże ziemniaki;
  • 50 g kremowego sera, np. Philadelphia;
  • ok. 90 g tuńczyka z puszki, dobrze osaczonego;
  • 1 czubata łyżka kukurydzy z puszki, dobrze odsączonej;
  • 40 g startego sera cheddar;
  • 2 stołowe lyżki mleka;
  • 25 g gotowanej szynki;

 

Sposób przygotowania:

Nadziewane ziemniaki
Ziemniaki umyc pod biezaca woda, natluscic forme do pieczenia, ulozyc ziemniaki i piec w skorkach do czasu, az beda polmiekkie. Wyjac z piekarnika, ostudzic. Nastepnie przekroic na pol. Delikatnie przy pomocy lyzki wyjac miazsz z srodka i odlozyc go do osobnej miski. W przypadku nadzienia z tunczykiem, do ziemniakow w misce dodac ser i dokladnie wymieszac.Nastepnie dodac do masy serowo-ziemniaczanej tunczyka i kukurydze, doprawic pieprzem do smaku. Tak przygotowana masa nadziac lupiny ziemniakow, posypac na wierzchu serem zoltym i wstawic do piekarnika na ok.10 minut. W przypadku nadzienia z szynka, z ziemniakami postepowac podobnie. Do masy ziemniaczanej dodac mleko i wymieszac. Doprawic pieprzem. Szynke pokroic w drobne kawalki. Dodac polowe porcji startego sera, wymieszac. Nadziac takim farszem ziemniaki. Posypac reszta sera po wierzchu i wstawic do piekarnika na taki sam czas. Z takiej ilosci wychodza 4 porcje, dla wiekszej ilosci osob, zwiekszyc ilosc ziemniakow i skladnikow. Efekt jest naprawde super....