Sposób przygotowania:
Domowe frytki z frytkownicy beztłuszczowej
🔘 Ziemniaki obrać i pokroić na słupki (frytki) o szerokości około 1 cm, później surowe frytki płukać w wodzie, aż woda przestanie być mętna. Następnie frytki przełożyć do większej miski i moczyć przez około 30 minut. Po wyjęciu z wody, frytki osuszyć ręcznikiem papierem, umieścić w koszu frytkownicy beztłuszczowej i suszyć przez około 10 minut w 80°C.
🔘 Osuszone frytki przełożyć z powrotem do miski, dprawić paprykami, solą, ziołami prowansalskimi i posprejować lub skropić olejem słonecznikowym (w moim przypadku rzepakowym lub olejem z oliwek / regula: 1 łyżeczka oleju na każdego ziemniaka). Następnie frytki włożyć do kosza frytkownicy beztłuszczowej i frytować przez około 20 minut w 180°C. Podczas frytowania kosz wyjąć co najmniej 2 razy i potrząsnąć frytkami. Jeśli to konieczne to gotowe frytki doprawić jeszcze innymi przyprawami według uznania.
🔘 Osuszone frytki przełożyć z powrotem do miski, dprawić paprykami, solą, ziołami prowansalskimi i posprejować lub skropić olejem słonecznikowym (w moim przypadku rzepakowym lub olejem z oliwek / regula: 1 łyżeczka oleju na każdego ziemniaka). Następnie frytki włożyć do kosza frytkownicy beztłuszczowej i frytować przez około 20 minut w 180°C. Podczas frytowania kosz wyjąć co najmniej 2 razy i potrząsnąć frytkami. Jeśli to konieczne to gotowe frytki doprawić jeszcze innymi przyprawami według uznania.
Czekoladka 2