Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 152]

Niemiecka sałatka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta i smaczna - nic dodać, nic ująć.

Niemiecka sałatka ziemniaczana Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Niemiecka sałatka ziemniaczana

  • 900 g ziemniaków
  • sól
  • odrobina oleju
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • pęczek szczypiorku bez cebulek

Sposób przygotowania:

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Jeśli ziemniaki są młode i mają ładną skórkę to nie potrzeba ich obierać tylko dobrze umyć, w przeciwnym wypadku obrać i umyć. Przekroić na pół lub trzy części w zależności od wielkości ziemniaków i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Plastry boczku pokroić na ok. 1-cm kawałki, cebulę w grubą kostkę. W międzyczasie gdy ziemniaki się gotują na dużej patelni (ja użyłem woka) rozprowadzić odrobinę oleju i usmażyć boczek na średnim ogniu, gdy boczek przyrumieni się trochę dodać cebulę i smażyć razem ok. 8 minut mieszając. Teraz dodać bulion i ocet oraz jeszcze ciepłe ziemniaki, spróbować i dosolić w razie potrzeby i gotować aż ziemniaki wchłoną cały płyn. Wrzucić pokrojony szczypior i podać ciepłe albo chłodne.

Redakcja poleca: