Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ogórkowa Niani wersja 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przy którymś przepisie na którąś zupę z tego cyklu już wyjaśniałam skąd się wzięły zupy Niani. Niania gotowała Kubie (wnukowi ) zupki z pulpecikami , które ,, wciągał,, bez opamiętania. Kuba przeprowadził się do UK , a mnie moda na zupki pozostała.

Ogórkowa Niani wersja 2

Składniki:

Ogórkowa Niani wersja 2

 

  • 4 średnie kiszone ogórki
  • 1/2 szklanki wody od kiszenia ogórków
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera większości pietruszki
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 4 średnie ziemniaki
  • 12,5 dag mięsa mielonego
  • 20 dag kość z karkówki ( ze sporą ilością mięsa przy kości )
  • maggi do smaku
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 2 łyżki usiekanego koperku
  • 4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowa Niani wersja 2
Obrać ziemniaki i warzywa ( z cebuli zdjąć tylko pierwszą łuskę ). Ziemniaki pokroić w słupki , 1/2 marchewki w plasterki. Resztę warzyw tzn. 1 1/2 marchewki, seler, pietruszkę, por i cebulę zrumienić na suchej patelni by wydobyć z nich naturalny karmel. Włożyć do garnka razem z kością od karkówki i zalać wodą . Dorzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować 40 minut. Wyłowić warzywa i kość.** Wrzucić ziemniaki i pół marchewki pokrojone w plasterki. Doprowadzić do wrzenia. Mięso mielone wymieszać z 1 łyżeczką maggi i szczyptą pieprzu mielonego. Na wrzący wywar wrzucać kuleczki mięsa wielkości orzecha laskowego . Zupę gotować 20 minut. Ogórki utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Wrzucić do zupy. Wlać wodę z kiszenia ogórków. Zagotować.Wsypać koper . Doprawić pieprzem . * Mielone robię z karkówki i piersi indyka w proporcji 3:1 ** Na ciepło obrać mięso od kości , wycisnąć marchew, pietruszkę i seler . Zmielone i doprawione użyć na farsz np. do pierogów - można zamrozić ( por, cebulę odrzucamy). *** Można zaciągnąć śmietanką.

Tagi:

mięso ogórki