zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Okoń pieczony w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Wczoraj będąc na rybach mój mąż złowił między innymi pięknego okonia. Upiekłam go w ziołach, wyszedł bardzo smaczny i soczysty.

Okoń pieczony w ziołach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Okoń pieczony w ziołach

 

  • 1 okoń ( waga po wypatroszeniu 400 g )
  • sól himalajska
  • pieprz cytrynowy
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • kilka gałązek świeżej szałwii
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • odrobina oleju lub oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Okoń pieczony w ziołach
Okonia dokładnie oskrobać z łusek, można użyć tarki do ziemniaków jeżeli nie macie skrobaczki do ryb. Naciąć brzuch wzdłuż i wypatroszyć usunąć skrzela. Potem dokładnie umyć rybę i osuszyć.

Posolić i popieprzyć z wierzchu i w środku ( jako, że pieprz jest cytrynowy nie ma potrzeby skrapiać ryby sokiem z cytryny ).

Zioła umieścić w powłoce brzusznej ryby i położyć ją na talerz. Szczelnie zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na noc lub na kilka godzin.

Potem wyłożyć rybę na większy kawałek papieru do pieczenia, lekko naciąć ukośnie w kilka miejscach i położyć na rybie jeszcze kilka małych gałązek ziół.

Dokładnie zawinąć rybę w papier i ułożyć na blaszce do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec rybę w zależności od piekarnika 25 - 30 minut.

Podawać zaraz po upieczeniu na gorąco.  
Okoń pieczony w ziolach
rybę dokładnie umyć po obraniu, doprawić i wyłożyć ziołami
Okoń pieczony w ziolach
potem szczelnie zawinąć w papier do pieczenia
Okoń pieczony w ziolach
tak wygląda okoń po wyjęciu z piekarnika.

Tagi:

ryba