ankaxxx91

ankaxxx91

Starszy Kucharz
[Przepisów: 89]

Omlet z boczkiem lub wędliną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś dla lubiących wędliny :)

Omlet z boczkiem lub wędliną

Składniki:

Omlet z boczkiem lub wędliną

 

  • 6-7 jaj
  • 3 dag margaryny
  • 10 dag wędzonego boczku (szynki, bekony, kiełbasy szynkowej, mortadeli, parówek, serdelowej)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Omlet z boczkiem lub wędliną
Boczek, bekon lub szynkę albo wybraną kiełbasę pokroi,c w drobną kostkę. Boczek lub bekon lekko przesmażyć z kawałkiem margaryny. Jaja lekko ubić, dodać tłuszcz rozgrzany na patelni, umiarkowanie doprawić solą i pieprzem. Patelnię nagrzać, wlać jaja, dodać boczek lub wędlinę. Ogrzewać na dużym ogniu przez 3-4 minuty, a następnie przemieszać widelcem, aby usmażył się równomiernie. Gdy brzegi zaczną odstawać, a środek będzie jeszcze półpłynny, omlet złożyć i zsunąć na lekko wygrzany półmisek.