Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Orkiszowe bułeczki lniane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne i zdrowe bułeczki orkiszowe

Orkiszowe bułeczki lniane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orkiszowe bułeczki lniane

 

  • składniki na 9-10 sztuk

 

  • 500 g mąki orkiszowej z pełnego ziarna
  • około 300 ml ciepłej wody
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • mleko do posmarowania
  • siemię lniane do posypania

Sposób przygotowania:

Orkiszowe bułeczki lniane
W miseczce rozcieramy drożdże z miodem, dodajemy odrobinę wody i łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sól i siemię i mieszamy, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i wodę - mieszamy, jeśli jest potrzeba dodajemy odrobinę wody i wyrabiamy.Wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do miski i odstawiamy do wyrośnięcia (około 30-40 minut). Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na 9-10 części i formujemy bułeczki:porcję ciasta rolujemy i delikatnie robimy supełek, a końce zawijamy pod spód bułeczki. (zdjęcie etap 3) Gotowe bułeczki układamy na blaszce, smarujemy letnim mlekiem i posypujemy siemieniem lnianym. Piec w 200 stopniach około 10 - 15 minut.Upieczone bułeczki wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Smacznego :)
Orkiszowe bułeczki lniane
Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy dodajemy mokre
Orkiszowe bułeczki lniane
Wyrobione ciasto zagniatamy i dzielimy na części
Orkiszowe bułeczki lniane
Porcję ciasta rolujemy i delikatnie robimy supełek
Orkiszowe bułeczki lniane
Gotowe bułeczki układamy na blaszce i pieczemy