akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Otrębowe bułeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Proste, mięciutkie i puszyste bułeczki otrębowe. Najlepsze tuż po przestygnięciu :) Serdecznie polecam!

Otrębowe bułeczki

Składniki:

Otrębowe bułeczki

Ciasto

 

 

Dodatkowo

  • 2 łyżki otrąb owsianych do obsypania bułeczek
  • 1 żółtko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania

Sposób przygotowania:

Otrębowe bułeczki

Wyrabianie ciasta

Drożdże rozpuścić w ¼ szkl. wody. Dodać szczyptę mąki oraz cukru, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrabiać około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić 60-90 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Formowanie bułek

Otrębowe bułeczki
Formowanie otrębowych bułeczek.

Następnie ciasto krótko wyrobić rękami i podzielić na około 8 równych części. Z każdej zrobić wałek.

Formowanie bułek

Otrębowe bułeczki
Formowanie otrębowych bułeczek.

Następnie luźny węzeł.

Formowanie bułek

Otrębowe bułeczki
Formowanie otrębowych bułeczek.

Jeden z końców zwinąć od góry do dołu, a drugi od dołu do góry.

Wyrastanie

Otrębowe bułeczki
Uformowanie bułeczki umieszczone na blaszce do pieczenia.

Bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia.

Wysmarowywanie żółtkiem i posypywanie otrębami

Otrębowe bułeczki
Wysmarowanie bułeczek żółtkiem i posypanie otrębami.

Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem oraz posypać otrębami.

Pieczenie

Otrębowe bułeczki
Pieczenie wyrośniętych otrębowych bułeczek.

Piec w 200 st. C około 15-20 minut do zarumienienia.

Studzenie

Otrębowe bułeczki
Studzenie upieczonych otrębowych bułeczek.

Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego!