Sposób przygotowania:
Bułeczki z otrębową kruszonką
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Ser utrzeć na gładką masę, dodać do niego przesianą mąkę, szczyptę soli, cukry oraz jajko i mleko z drożdżami, dokładnie wszystko wymieszać i na koniec dodać przestudzone, płynne masło, wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i będzie się odklejało od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki lub jeszcze cieniej. Kruszonka: Masło pokroić w kostkę, dosypać resztę składników i palcami rozcierać do momentu połączenia się składników i uzyskania kruszonki.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozciągnąć, szklanką wyciąć krążki na każdym ułożyć kawałek jabłka zlepić bułeczki (mają być małe). Bułki ułożyć na natłuszczoną blaszkę, posmarować rozmieszanym jajkiem, posypać kruszonką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec do 25 min w temp.180-190st, po upieczeniu zostawić do wystudzenia.
evita0007
Lemonaga
natal!a90
Sarenka
Koper