Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ozór wołowy peklowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ułożyć ozór na półmisku i zalać galaretka.

Ozór wołowy peklowany

Składniki:

Ozór wołowy peklowany

 

  • ozór wołowy
  • 5 dag saletry
  • 2 dag soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • po ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu i ziela angielskiego
  • włoszczyzna: cebula, liść laurowy, 2 goździki, po 2-3 ziarenka ziela angielskiego, pieprzu i jałowca,
  • żelatyna

Sposób przygotowania:

Ozór wołowy peklowany
Ozór umyć, osączyć. wymieszać saletrę z solą, pieprzem, zielem angielskim i owocem jałowca, dokładnie natrzeć tą mieszaniną ozór, włożyć do kamiennego garnka, obciążyć i wstawić do chodnego miejsca na 8-10 dni, co dwa dni obracać.
Z włoszczyzny i korzeni ugotować wywar. Wyjąć ozór, opłukać wstać do wywaru i gotować około 2 godziny. Gdy będzie miękki obrać ze skóry, pokroić ukośnie w plastry i zalać galaretką, sporządzoną z przecedzonego wywaru i żelatyny.