Strona główna Pączki wyrastające na zimno

Pączki wyrastające na zimno

Pączki « poprzedni | następny »
iziona - Przepis na: Pączki wyrastające na zimno offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 707
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Pączki wyrastające na zimno
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

To jest mój ulubiony przepis na pączki i obowiązkowo goszczą od kilku lat na moim stole.


trudność: średne
czas:

Pączki wyrastające na zimno - SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szczypta soli
  • 10 dag drożdży
  • 3 łyżki spirytusu lub wódki
  • dowolna marmolada
  • cukier puder do posypania
  • do smażenia smalec lub olej

Pączki wyrastające na zimno - PRZYGOTOWANIE:

Całe jajka ubić z cukrem, cały czas ucierając ręcznym robotem dodać miękką margarynę,masa wygląda jak zważona, ale proszę się tym nie przejmować. Do utartych jajek z margaryną dodać przesianą mąkę i sól, alkohol oraz rozpuszczone w zimnym mleku drożdże. Wyrabiamy ręcznie ciasto tak około 5 min, nawet po wyrobieniu ciasto jest troszkę klejące, ale łatwo odkleja się od ręki. Miskę z ciastem wstawiamy do większej napełnionej bardzo zimną wodą (woda ma nam się nie przelewać do ciasta)i zostawiamy do wyrośnięcia. Stolnicę posypać mąką i delikatnie rozciągnąć na niej ciasto dłońmi posmarowanymi mąką na placek do 2 cm grubości. Szklanką wycinamy krążki na co drugi nakładamy porcję marmolady, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi, nadając kształt pączka,gotowe pączki zostawiamy do wyrośnięcia, ale nie za długo. Paczki smażymy w gorącym tłuszczu, ja robię to we frytkownicy i ponoć najlepsza temp tłuszczu to 175st. Osączone z tłuszczu polukrować lub tylko posypać cukrem pudrem . Z tej porcji mi wychodzi od 25 do 27 średniej wielkości pączków


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pączki wyrastające na zimno  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pączki
Pączusie na jeden kęs Pączki konfiturą różaną i powidłami Pączki twarogowe
Domowe oponki serowe  Pączki z powidłami i kakao Smażone precelki z ciasta drożdżowego
Pączki ziemniaczane dla dorosłych Pączki z serka homogenizowanego Mini pączuszki lekkie i puszyste
Gniazda - pączki hiszpańskie Donaty z lukrem i kolorową posypką Pączki tradycyjne z marmoladą

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane