Strona główna Pączki wyrastające na zimno

Pączki wyrastające na zimno

Pączki « poprzedni | następny »
iziona offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 717
zdjęcia: 1 z 3
Pączki wyrastające na zimno
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

To jest mój ulubiony przepis na pączki i obowiązkowo goszczą od kilku lat na moim stole.


trudność: średne
czas:

Pączki wyrastające na zimno - SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szczypta soli
  • 10 dag drożdży
  • 3 łyżki spirytusu lub wódki
  • dowolna marmolada
  • cukier puder do posypania
  • do smażenia smalec lub olej

Pączki wyrastające na zimno - PRZYGOTOWANIE:

Całe jajka ubić z cukrem, cały czas ucierając ręcznym robotem dodać miękką margarynę,masa wygląda jak zważona, ale proszę się tym nie przejmować. Do utartych jajek z margaryną dodać przesianą mąkę i sól, alkohol oraz rozpuszczone w zimnym mleku drożdże. Wyrabiamy ręcznie ciasto tak około 5 min, nawet po wyrobieniu ciasto jest troszkę klejące, ale łatwo odkleja się od ręki. Miskę z ciastem wstawiamy do większej napełnionej bardzo zimną wodą (woda ma nam się nie przelewać do ciasta)i zostawiamy do wyrośnięcia. Stolnicę posypać mąką i delikatnie rozciągnąć na niej ciasto dłońmi posmarowanymi mąką na placek do 2 cm grubości. Szklanką wycinamy krążki na co drugi nakładamy porcję marmolady, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi, nadając kształt pączka,gotowe pączki zostawiamy do wyrośnięcia, ale nie za długo. Paczki smażymy w gorącym tłuszczu, ja robię to we frytkownicy i ponoć najlepsza temp tłuszczu to 175st. Osączone z tłuszczu polukrować lub tylko posypać cukrem pudrem . Z tej porcji mi wychodzi od 25 do 27 średniej wielkości pączków


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pączki wyrastające na zimno  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pączki
Pączuszki-Racuszki z serka waniliowego Pączki z czekoladą i rodzynkami Pączki z nutą pomarańczy
Racuchy dyniowe Pączusie na jeden kęs Pączki konfiturą różaną i powidłami
Pączki twarogowe Domowe oponki serowe  Pączki z powidłami i kakao
Smażone precelki z ciasta drożdżowego Pączki ziemniaczane dla dorosłych Pączki z serka homogenizowanego

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane