Strona główna Pączki wyrastające na zimno

Pączki wyrastające na zimno

Pączki « poprzedni | następny »
iziona - Przepis na: Pączki wyrastające na zimno offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 711
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Pączki wyrastające na zimno
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

To jest mój ulubiony przepis na pączki i obowiązkowo goszczą od kilku lat na moim stole.


trudność: średne
czas:

Pączki wyrastające na zimno - SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szczypta soli
  • 10 dag drożdży
  • 3 łyżki spirytusu lub wódki
  • dowolna marmolada
  • cukier puder do posypania
  • do smażenia smalec lub olej

Pączki wyrastające na zimno - PRZYGOTOWANIE:

Całe jajka ubić z cukrem, cały czas ucierając ręcznym robotem dodać miękką margarynę,masa wygląda jak zważona, ale proszę się tym nie przejmować. Do utartych jajek z margaryną dodać przesianą mąkę i sól, alkohol oraz rozpuszczone w zimnym mleku drożdże. Wyrabiamy ręcznie ciasto tak około 5 min, nawet po wyrobieniu ciasto jest troszkę klejące, ale łatwo odkleja się od ręki. Miskę z ciastem wstawiamy do większej napełnionej bardzo zimną wodą (woda ma nam się nie przelewać do ciasta)i zostawiamy do wyrośnięcia. Stolnicę posypać mąką i delikatnie rozciągnąć na niej ciasto dłońmi posmarowanymi mąką na placek do 2 cm grubości. Szklanką wycinamy krążki na co drugi nakładamy porcję marmolady, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi, nadając kształt pączka,gotowe pączki zostawiamy do wyrośnięcia, ale nie za długo. Paczki smażymy w gorącym tłuszczu, ja robię to we frytkownicy i ponoć najlepsza temp tłuszczu to 175st. Osączone z tłuszczu polukrować lub tylko posypać cukrem pudrem . Z tej porcji mi wychodzi od 25 do 27 średniej wielkości pączków


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pączki wyrastające na zimno  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pączki
Racuchy dyniowe Pączusie na jeden kęs Pączki konfiturą różaną i powidłami
Pączki twarogowe Domowe oponki serowe  Pączki z powidłami i kakao
Smażone precelki z ciasta drożdżowego Pączki ziemniaczane dla dorosłych Pączki z serka homogenizowanego
Mini pączuszki lekkie i puszyste Gniazda - pączki hiszpańskie Donaty z lukrem i kolorową posypką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane