iziona

iziona

Złoty Ekspert
[Przepisów: 834]

Pączki wyrastające na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To jest mój ulubiony przepis na pączki i obowiązkowo goszczą od kilku lat na moim stole.

Pączki wyrastające na zimno Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pączki wyrastające na zimno

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szczypta soli
  • 10 dag drożdży
  • 3 łyżki spirytusu lub wódki
  • dowolna marmolada
  • cukier puder do posypania
  • do smażenia smalec lub olej

Sposób przygotowania:

Pączki wyrastające na zimno

Całe jajka ubić z cukrem, cały czas ucierając ręcznym robotem dodać miękką margarynę,masa wygląda jak zważona, ale proszę się tym nie przejmować. Do utartych jajek z margaryną dodać przesianą mąkę i sól, alkohol oraz rozpuszczone w zimnym mleku drożdże. Wyrabiamy ręcznie ciasto tak około 5 min, nawet po wyrobieniu ciasto jest troszkę klejące, ale łatwo odkleja się od ręki. Miskę z ciastem wstawiamy do większej napełnionej bardzo zimną wodą (woda ma nam się nie przelewać do ciasta)i zostawiamy do wyrośnięcia. Stolnicę posypać mąką i delikatnie rozciągnąć na niej ciasto dłońmi posmarowanymi mąką na placek do 2 cm grubości. Szklanką wycinamy krążki na co drugi nakładamy porcję marmolady, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi, nadając kształt pączka,gotowe pączki zostawiamy do wyrośnięcia, ale nie za długo. Paczki smażymy w gorącym tłuszczu, ja robię to we frytkownicy i ponoć najlepsza temp tłuszczu to 175st. Osączone z tłuszczu polukrować lub tylko posypać cukrem pudrem . Z tej porcji mi wychodzi od 25 do 27 średniej wielkości pączków