marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pączki z kiełbasą lub szynką.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przyrządzić ciasto drożdżowe wg.przepisu Kapuśniaczki.Wędlinę zemleć,dodać musztardę i śmietanę,utrzeć i nadziewać,formować,odstawić.Usmażyć

Pączki z kiełbasą lub szynką.

Składniki:

Pączki z kiełbasą lub szynką.

 

  • Ciasto drożdżowe:
  • 25 dkg.mąki,
  • 2,5 dkg.drożdży,
  • szklanka mleka,
  • łyżka oleju,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki mąki do podsypania,
  • 50 dkg.smalcu(ceresu) do smażenia,
  • sól,
  • bibuła do osączania.
  • Nadzienie:
  • 20dkg.wędliny,
  • 3-4 łyżki śmietany,
  • łyżka musztardy.

Sposób przygotowania:

Pączki z kiełbasą lub szynką.
Przyrządzić ciasto drożdżowe,dosyć wolne jak na kapuśniaczki,wyr-
-abiając składniki ręką lub dwiema.Szynkę lub kiełbasę obraną ze skórki zemleć w maszynce,dodać śmietanę i musztardę i dokładnie utrzeć na jednolitą masę.Nabierać z miski łyżką porcje ciasta,układ-
ać na dłoni posmarowanej stopionym tłuszczem,spłaszczać jak placuszki,nakładać łyżeczką nadzienie,zlepiać dokładnie,formować kule,układać na deseczce posypanej mąką w większych odstępach
zlepieniem od spodu.Zostawić przykryte w ciepłym miejscu na kilka minut,aby podrosły,bo w czasie smażenia będą się deformowały. W
niedużym rondlu z pokrywką rozgrzać tłuszcz do smażenia(ceres) i
na skwierczący wkładać pączki.Smażyć na brązowy kolor z obu stron,przewracając dwoma widelcami pączki.Po usmażeniu wyjąć,
osączyć z tłuszczu na bibule i kłaść na półmisek.Podać od razu.