CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Paluchy z kabanosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Duże paluszki drożdżowe z kabanosem i fasolką szparagową, w sam raz na przekąskę, np. do zimnego piwa, lub mleka.

Paluchy z kabanosem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Paluchy z kabanosem

 

Sposób przygotowania:

Paluchy z kabanosem
Kabanosy przekroić na pół, fasolkę gotować 10 minut w osolonej wodzie, ostudzić.

Do przesianej mąki dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru.

Potem zalać letnią wodą, olejem, dodać czosnek niedźwiedzi, czosnek staropolski, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na szerokość kabanosów, grubości ok. 1/2 cm.

W odległości 2- 3 cm od brzegu kłaść kabanosa, naokoło fasolkę, zwinąć ciasto dwa razy i odciąć. Tak postępujemy z resztą ciasta, powinno mam wyjść 10 paluchów.

Bułeczki przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu wierzch smarować roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka i soli.

Posypać czarnuszką i piec w 190 C około 20-25 minut.
Paluchy z kabanosem
Przekrój paluchów, doskonale pasują do mleka lub piwa.
Paluchy z kabanosem
Ciasto wałkujemy nakładamy kabanos, fasolkę i zwijamy

Tagi:

przekąski