Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Papryka nadziewana ryżem, ogórkiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Papryka nadziewana ryżem, ogórkiem i pieczarkami- idealna propozycja obiadowa dla wegetarian. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania.

Papryka nadziewana ryżem, ogórkiem i pieczarkami

Składniki:

Papryka nadziewana ryżem, ogórkiem i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana ryżem, ogórkiem i pieczarkami

Przygotowanie składników

Papryka nadziewana ryżem, ogórkiem i pieczarkami
Pieczarki z cebulą podsmażam. Ogórki kroję, a ryż gotuję w osolonej wodzie.

Pieczarki i cebulę kroję w kostkę. Podsmażam 3-4 minuty na oleju. Ogórki wyjmuję z zalewy i kroję w kosteczkę. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu.

Przygotowanie nadzienia

Papryka nadziewana ryżem, ogórkiem i pieczarkami
Ryż mieszam z pieczarkami, ogórkiem i przyprawami.

Do miski przekładam wszystkie przygotowane składniki farszu. Dodaję odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie całość mieszam.

Nadziewanie papryki

Papryka nadziewana ryżem, ogórkiem i pieczarkami
Przygotowanym farszem nadziewam papryki.

Odkrawam wierzchołki papryk. Usuwam nasiona. Warzywa wypełniam farszem.

Pieczenie

Papryka nadziewana ryżem, ogórkiem i pieczarkami
Papryki piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Na wierzchu papryki układam pokrojony w paski ser. Paprykę przykrywam odciętym wierzchołkiem. Układam na blaszce. Zalewam bulionem. Piekę około 45 minut w temp. 180 stopni.


Tagi:

papryka danie