Sposób przygotowania:
Cukinia nadziewana ryżem, boczniakami i papryką
Ryż ugotować w osolonej wodzie, osączyć.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na rozgrzanej 1 łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone boczniaki, poddusić. Na pozostałej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę i szynkę. Boczniaki połączyć z ryżem, papryką i szynką, doprawić do smaku solą czosnkową, sosem sojowym i pieprzem, ostudzić. Wlać białko z jajka, wymieszać.
Cukinie przekroić na pół, wydrążyć miąższ. Włożyć do wrzącej, osolonej wody i blanszować 4-5 minut. Wyjąć, przelać zimną wodą, napełnić nadzieniem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Posypać startym żółtym serem, przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać około 15-20 minut.
Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na rozgrzanej 1 łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone boczniaki, poddusić. Na pozostałej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę i szynkę. Boczniaki połączyć z ryżem, papryką i szynką, doprawić do smaku solą czosnkową, sosem sojowym i pieprzem, ostudzić. Wlać białko z jajka, wymieszać.
Cukinie przekroić na pół, wydrążyć miąższ. Włożyć do wrzącej, osolonej wody i blanszować 4-5 minut. Wyjąć, przelać zimną wodą, napełnić nadzieniem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Posypać startym żółtym serem, przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać około 15-20 minut.
Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.