Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Papryka nadziewana tofu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tofu nadziana papryka - łatwe i smaczne danie, jak by ktoś nie wiedział to by nie zgadł, że jest tofu w nadzieniu.

Papryka nadziewana tofu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Papryka nadziewana tofu

 

  • 2 zielone papryki
  • ok. 100 g tofu
  • kawałek cebuli
  • pół cukini
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • 1 łyżeczka pasty pomidorowej
  • po 1 łyżce posiekanej zielonej pietruszki i szczypiorku
  • malutki kawałeczek wędzonego sera gouda
  • opcjonalnie 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka oleju
  • ser żółty starty - w moim przypadku mieszanka meksykańska 4 serów
  • sól, pieprz, majeranek, oregano do smaku

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana tofu
Jedną paprykę przeciąć na pół a drugiej odciąć górę, oczyścić i opłukać. Cebulę, cukinię i czosnek obrać, opłukać i razem z tofu pokroić bardzo drobno, rozgrzać olej na patelni i podsmażyć kilka minut. W misce wymieszać razem składniki podsmażone plus ryż, pastę pomidorową, pietruszkę, szczypior i drobno pokrojony ser gouda oraz przyprawy a gdyby masa była zbyt rzadka to dodać trochę bułki tartej. Wypełnić przygotowaną masą papryki, przełożyć do szklanego naczynia żaroodpornego, wlać ok. 2 łyżki wody i piec w 180 C ok. 40 do 45 minut pod przykrywką, następnie odkryć, posypać ile się zmieści startym serem i piec do stopienia sera kilka minut.
Papryka nadziewana tofu
Z kilku podstawowych składników można zrobić coś całkiem smacznego.