SUPERPRZEPIS

Ziemniaczana tarta z mięsem, papryką i pomidorami

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Ziemniaczana tarta z mięsem, papryką i pomidorami Więcej zdjęć (7)

Ziemniaczana tarta z mięsem, papryką i pomidorami to dzisiejszy pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny.

Składniki:

Ziemniaczana tarta z mięsem, papryką i pomidorami

 

 

 

  • dodatkowo:
  • około 150 g żółtego sera
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana tarta z mięsem, papryką i pomidorami
Ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź mielimy, dodajemy miękkie masło i mieszamy, następnie dosypujemy mąkę i całość zagniatamy do połączenia się składników. Ciastem wykładamy spód do tarty podnosząc brzegi.

Cebulę obieramy wraz z papryką kroimy w kosteczkę. Na patelnie przekładamy masło, dodajemy oliwę i podgrzewamy,w rzucamy cebulę, szklimy 2 minuty, dodajemy paprykę i podduszamy około minut, aż warzywka zmiękną po czym dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką - podsmażamy 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory krojone z puszki i całość podduszamy do całkowitego zredukowania sosu - doprawiamy oregano i świeżo mielonym pieprzem.

Powstały farsz wykładamy na ziemniaczany spód tarty. Na wierzch nakładamy ser. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.

Podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem.
Ziemniaczana tarta z mięsem, papryką i pomidorami
cebulę wraz z papryką podsmażamy aż zmiękną
Ziemniaczana tarta z mięsem, papryką i pomidorami
następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy
Ziemniaczana tarta z mięsem, papryką i pomidorami
następnie dodajemy pomidory z puszki i redukujemy aż sos odparuje
Ziemniaczana tarta z mięsem, papryką i pomidorami
z ziemniaków, masła i mąki przygotowujemy ciasto i wykładamy formę do tarty
Ziemniaczana tarta z mięsem, papryką i pomidorami
na ciasto wykładamy powstały farsz mięsny
Ziemniaczana tarta z mięsem, papryką i pomidorami
układamy na wierzchu ser i zapiekamy