jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pascha tradycyjna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pascha tradycyjna, ulubiona polecana na wielkanoc

Pascha tradycyjna

Składniki:

Pascha tradycyjna

 

  • 3 litry mleka
  • 3 szklanki kwasnej śmietany
  • 9 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka stopionego masła
  • 1 laska wanilii
  • starta skórka z cytryny
  • bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, galaretka wieloowocowa

Sposób przygotowania:

Pascha tradycyjna
Zagotować mleko z przecietą laską wanilii. Żółtka wymieszać ze śmietaną, wlac do wrzącego mleka i na małym ogniu gotować 3-4 minuty. Ostudzić. Pozostawić w woreczku do odcedzenia, następnie przykryć deseczką i obciążyć, aby dokładnie ociekła serwatka, najlepiej zostawić do następnego dnia.
Otrzymany serek rozetrzeć z roztopionym masłem i cukren pudrem, dodac skórke z cytryny i bakalie- migdały obrane z łupinek po sparzeniu i pokrojone w paseczki, orzechy rozdrobnione, oraz galaretkę pokrojoną w kostkę. Masę uformowaną w kulę wyłożyć na przygotowaną serwetke zwilżoną wodą i posmarowaną masłem. Można na niej ułożyć wzór z bakalii, który bedzie później zdobił kulę paschy. Brzegi serwety związać, włożyć paschę do miski i dobrze oziębić. Wyjąć dopiero przed podaniem.

Tagi:

bakalie pascha