SUPERPRZEPIS

Pasta Ncasciata - sycylijska zapiekanka

  • 3
  • agabi22
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pasta Ncasciata - sycylijska zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Przepyszna tradycyjna sycylijska zapiekanka podana w oryginalny sposób - potrawa jest owinięta w plastry bakłażana.

Składniki:

Pasta Ncasciata - sycylijska zapiekanka

 

  • mięso mielone drobiowe lub wołowe 300 g
  • pomidory w puszcze 2 puszki
  • wino czerwone 150 ml
  • bulion warzywny 300 ml
  • mozzarella tarta 250 g
  • makaron penne 250 g
  • bakłażan 3-4 szt
  • cebula 1 szt
  • marchewka 2 szt
  • pietruszka 1 mała
  • olej smakowy 4 łyżki
  • bułka tarta
  • sól pieprz
  • rozmaryn 1 gałązka

Sposób przygotowania:

Pasta Ncasciata - sycylijska zapiekanka
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju smakowym ( u mnie czosnkowy) dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, obraną i startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. ( w oryginalnym przepisie nie ma pietruszki), podsmażamy chwilę i dodajemy mięso. Smażymy na średnim ogniu do momentu aż mięso zbrązowieje. Następnie dolewamy wina, gotujemy do momentu odparowania alkoholu - ok 10 minut. Dodajemy pomidory , bulion i rozmaryn, zmniejszamy ogień o gotujemy , dusimy ok godzinki, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie sos mocno zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić. Przełożyć do gęstego sosu i delikatnie wymieszać. Bakłażana umyć, pokroić w niezbyt grube plastry, u mnie ok 5 mm. Posolić, pozostawić żeby puściły soki, ponownie przepłukać. każdy plaster smarujemy olejem smakowym i grillujemy na patelni ( u mnie zwykła patelnia ). Formę -tortownicę 23 cm, ale polecam mniejszą wysmarować masłem i grubo wysypać bułką tartą.



Plastry bakłażana układać w tortownicy tak, aby można było zawinąć je do środka ( zdjęcie) dlatego przy zakupie bakłażana polecam kupować te długie. Sos mieszamy z tartą mozzarellą i przekładamy do przygotowanej formy. końcówki bakłażana zawijamy na makaronie. Posypujemy bułką tartą, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut - temp 180 stopni. Przed wyciągnięciem z tortownicy, odciąć boki ostrym nożem. Smacznego:)
Pasta Ncasciata - sycylijska zapiekanka
warzywa podsmażyć na oliwie i dodać mięso
Pasta Ncasciata - sycylijska zapiekanka
dodać bulion oraz pomidory i dusić ok godzinkę
Pasta Ncasciata - sycylijska zapiekanka
podsmażonego bakłażana układac w wysypanej bułką tortownicy
Pasta Ncasciata - sycylijska zapiekanka
przed wyciągnięciem z tortownicy odciąć boki ostrym nożem