SUPERPRZEPIS

Pasztet selerowo- cebulowy

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasztet selerowo- cebulowy Więcej zdjęć (4)

Warzywne pasztety to już nie nowość i coraz częściej po takie sięgamy. Dziś polecam pasztet z selera i cebuli. Warzywa te doprawiane kostką grzybową nabierają fajnego i pysznego smaku.

Składniki:

Pasztet selerowo- cebulowy

SKŁADNIKI

  • 2 duże selery,
  • 2 duże cebule,
  • 4 jajka,
  • ¾ kostki margaryny PALMA (z murzynkiem),
  • 1 i ¼ szklanki bułki tartej,
  • ½-3/4 szklanki wody,
  • 2 kostki grzybowe,
  • Sól, pieprz do smaku,

DODATKOWO

Sposób przygotowania:

Pasztet selerowo- cebulowy



ETAP 1

Pasztet selerowo- cebulowy
Obrane warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach

Seler oraz cebulę obieramy. Tak przygotowane warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa przekładamy do garnka, podlewamy je wodą i dusimy do miękkości.

ETAP 2

Pasztet selerowo- cebulowy
Rozdrobnione warzywa dusimy do miękkości

Tarte warzywa przekładamy do garnka, podlewamy je wodą i dusimy do miękkości.

ETAP 3

Pasztet selerowo- cebulowy
Do miękkich warzyw dodajemy margarynę oraz kostki grzybowe

Gdy warzywa są już miękkie dodajemy do niech margarynę oraz grzybowe kostki. Całość podgrzewamy razem do momentu jak kostki i tłuszcz połączą się z warzywami. Gotową masę zdejmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

ETAP 4

Pasztet selerowo- cebulowy
Przygotowaną masę łączymy z pozostałymi składnikami pasztetu

Do przestudzonych warzyw dodajemy jajka oraz bułkę tartą. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.

ETAP 5

Pasztet selerowo- cebulowy
Pasztet przed pieczeniem dekorujemy czarnuszką

Foremkę smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Tak przygotowaną wypełniamy selerową masą. Wierzch pasztetu skrapiamy oliwą i posypujemy czarnuszką.


Pasztet wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C. Upieczony studzimy, by masa stężała. Gotowe.