Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pasztet z indyka i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aksamitny i bardzo delikatny pasztet z indyka i sporej ilości warzyw. Smakuje wybornie, polecam każdemu.

Pasztet z indyka i warzyw

Składniki:

Pasztet z indyka i warzyw

wszystkie

Sposób przygotowania:

Pasztet z indyka i warzyw

przygotowujemy składniki

Pasztet z indyka i warzyw
przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki

Obieramy wszystkie warzywa, przygotowujemy pozostałe składniki.

wywar

Pasztet z indyka i warzyw
z indyka i warzyw gotujemy esencjonalny wywar

Do dużego garnka wkładamy mięso z indyka, wrzucamy marchewki, pietruszki, por i seler oraz 1 cebulkę, którą wcześniej opalamy. Zalewamy zimna wodą, dodajemy sól, pieprz i sporo świeżo zmielonej mieszanki przypraw chili. Na wolnym ogniu gotujemy ok 3h.

gotowanie

Pasztet z indyka i warzyw
gotujemy podgardle, wątróbkę i smażymy cebule

Podgardle gotujemy w osobnym naczyniu z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego przez ok. 2h, pod koniec wrzucamy do tej wody wątróbkę aby się zaparzyła. Pozostałe 2 cebule smazymy na maśle na złoty kolor

mielenie

Pasztet z indyka i warzyw
ugotowane mięso i warzywa mielimy 2 razy

Mięso indyka oddzielamy od kości, podgardle kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa razem z mięsem mielimy dwukrotnie w maszynce.

doprawianie

Pasztet z indyka i warzyw

dodajemy 2 żółtka, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie do smaku. Na koniec dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Pieczemy 60 minut w 180*