Sposób przygotowania:
Kolorowa rolada szpinakowa1
Przygotowanie galaretki
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje.
Do gorącego bulionu dodajemy seler naciowy żelatynę i ocet mieszamy wlewamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki aby zastygła.
2
Przygotowanie zielonego biszkoptu
Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy szpinak mrożony podsmażamy do odparowania wody doprawiamy solą pieprzem i gałką mieszamy i studzimy chwilę.
Do szpinaku dodajemy żółtka mieszamy a białka dajemy do miski.
3
Przygotowanie ciasta jasnego na paski .
Do miski dajemy białko ubijamy ze szczyptą soli dodajemy żółtko.
Póżniej dodajemy przesiane mąki z proszkiem odstawiamy.
Ja dodatkowo dodałam trochę kurkumy.
Odstawiamy
4
Do miski dajemy białka ubijamy ze szczyptą soli
5
Do zimnego szpinaku wsypujemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem mieszamy ręcznie.
6
Do szpinaku dodajemy ubite białka mieszamy delikatnie.
7
Masę szpinakową wylewamy na blachę 40/25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Górę wyrównujemy.
Do rękawa cukierniczego przekładamy jasną masę i robimy ukośne paski.
8
Następnie robimy nożem nacięcia .
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 30 minut
Biszkopt jeszcze gorący zwijamy w ściereczkę kuchenną studzimy.
9
Migdały prażymy na suchej patelni studzimy.
Szynkę mielimy razem z migdałami .
Do szynki dodajemy majonez ,serek kanapkowy ,pieprz mieszamy składniki .
10
Rozwijamy zimny biszkopt smarujemy przygotowaną masą.
Jednego boku układamy paski przygotowanej galaretki .
Zwijamy ciasno roladę .Wkładamy do lodówki .
11
Roladę przed podaniem dekorujemy serkiem a pudełka posypujemy selerem naciowym i ozdabiamy przygotowaną galaretką.
12
POLECAM !!!
mysza75
gosia56
Bardzo dziękuję Madziu;)
gusia1000
gosia56
Dziękuję Gusia rolada była super pyszna ;)