IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

SUPERPRZEPIS

Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym to idealna przekąska do chlebusia, czy sałatki. Wspaniale smakuje i pięknie się prezentuje.

Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym

Składniki:

Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym

PASZTET

Sposób przygotowania:

Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym

PASZTET

Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym
Ja używałam mięska mielonego wołowego, wieprzowego i cielęcinki.

Mięso mielone mielimy. Bułkę maczamy w ciepłym mleku. Cebulę drobno siekamy.

PASZTET

Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym
Masa mięsna powinna być bardzo dobrze wyrobiona.

Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, przyprawy oraz odciśniętą bułkę i jajka. Całość dokładnie mieszamy, w prazie potrzeby doprawiamy mocniej do smaku.

PASZTET

Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym
By pasztety nam się nie rozwarstwiał, powinien być dobrze "uklepany".

Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy. Ogórka kroimy na ćwiartki. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy wyłożonej papierem od pieczenia i mocno ubijamy, następnie układamy jajka na środek, a po boku układamy pokrojone ogóreczki. Całość przykrywamy pozostałą częścią masy mięsnej i dokładnie uciskamy.

PASZTET

Pasztet z jajkiem i ogórkiem konserwowym
Pasztet powinien być mocno przyprawiony, przepięknie będzie unowił się jego zapach.

Tak przygotowany pasztety smarujemy olejem i przyprawiamy na wierzchu dość obficie przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 60 min w temp. 180'C. Smacznego !!