MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Pene z sosem pomidorowo-pieczarkowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolorowy makaron z sosem pomidorowo-pieczarkowym,danie szybkie i smaczne.

Pene z sosem pomidorowo-pieczarkowym. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pene z sosem pomidorowo-pieczarkowym.

 

  • 250g makaronu rurki, kolorowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 200g pieczarek
  • 400g sosu pomidorowego -min.95%pomidorów
  • 50g sera grana padano
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Pene z sosem pomidorowo-pieczarkowym.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i gotujemy makaron al dente, odcedzamy na durszlaku.Pieczarki opłukujemy i kroimy w plasterki. Do rondelka wlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy pieczarki ,sól i pieprz,mieszamy i smażymy przez 10 minut .W drugim rondelku wlewamy 1 łyżkę oleju i wsypujemy cebulę wcześniej pokrojoną w kostkę, smażymy przez 3 minuty a następnie wlewamy sos pomidorowy.Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier i czosnek wcześniej obrany i pokrojony w plasterki. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Do gotowego sosu wsypujemy pieczarki i mieszamy . Na talerz wykładamy porcję ciepłego makaronu i polewamy przygotowanym gorącym sosem. Danie posypujemy serem , bezpośrednio tartym na makaron na tarce o dużych oczkach.Smacznego.
Pene z sosem pomidorowo-pieczarkowym.
Podstawowe produkty: makaron, czosnek,cebula,sos pomidorowy i pieczarki.
Pene z sosem pomidorowo-pieczarkowym.
Pieczarki opłukujemy, kroimy w plasterki i smazymy nz łyzce oleju przez 10 minut.
Pene z sosem pomidorowo-pieczarkowym.
W rondelku przygotowujemy sos pomidorowy z cebulą i czosnkiem.