Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Pesto z roszponki i oliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Błyskawiczne w przygotowaniu, domowe, zdrowe pesto z roszponki i oliwek z czosnkową nutą. Idealne do makaronu, czy chrupiącej bagietki.

Pesto z roszponki i oliwek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pesto z roszponki i oliwek

 

  • 200 g roszponki
  • ok 20 oliwek
  • 1 łyżeczka łuskanych ziaren słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • ewentualnie sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pesto z roszponki i oliwek

Przygotowanie roszponki:

Pesto z roszponki i oliwek
Umyta i osuszona dokładnie roszponka przed zblendowaniem

Roszponkę wypłukać dokładnie pod zimną wodą, osuszyć na ręczniku papierowym, wrzucić do miski i zblendować na gładką masę.

Przygotowanie pesto:

Pesto z roszponki i oliwek
Zmiksowana roszponka z ząbkiem czosnku i oliwkami

Dodać odsączone z zalewy oliwki zielone oraz czosnek. Całość zblendować na gładką masę bez grudek.

Kończenie pesto:

Pesto z roszponki i oliwek
Gotowe, zmiksowane pesto z roszponki i oliwek

Wsypać ziarenka słonecznika, wlać oliwę i znów zblendować. W razie potrzeby doprawić. Smacznego!

Tagi:

sosy oliwki pesto