goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pieczeń wołowa z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo często przyrządzam ją na niedzielny obiad

Pieczeń wołowa  z ziołami

Składniki:

Pieczeń wołowa z ziołami

 

  • wołowina 1 kg
  • papryka kolorowa 2 sztuki
  • czosnek 7 ząbków
  • cebula 2 sztuki
  • bulion 1 1/2 szklanka
  • olej
  • śmietana 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • mąka 2 łyżki
  • natka pietruszki 1/2 pęczek
  • szałwia
  • tymianek 2 gałązki

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń wołowa z ziołami
Mięso oczyszczamy, osuszamy. Nacieramy przyprawami. Oprószamy mąką, nacieramy zgniecionym czosnkiem. Na oleju obsmażamy mięso, przekładamy do brytfanny.
Cebulę kroimy w krążki, dodajemy do mięsa. Mięso podlewamy rosołem i pieczemy około 2 1/2 godziny w 180 stopniach. Mięso kroimy w plastry, posypujemy posiekanymi ziołami. Sos zagęszczamy zasmażką, śmietaną. Doprawiamy do smaku. Plastry mięsa przekładamy na półmisek i polewamy sosem.