Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pieczeń z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna domowa pieczeń do chleba,pachnąca pieczonym mięsem i grzybami,do której użyłam grzybów prawdziwków.

Pieczeń z grzybami

Składniki:

Pieczeń z grzybami

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 jajka
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta
  • 3 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • Nadzienie:
  • 30 dag dowolnych grzybów(pieczarki,mrożone grzyby leśne)
  • 1 mała cebula
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • aluminiowa foremka do pieczenia
  • łyżka oleju
  • łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania:

Pieczeń z grzybami
Mięso oczyszczamy,myjemy,dokładnie osuszamy i mielimy z czosnkiem i odciśniętą bułką w maszynce.Do zmielonego mięsa wbijamy jajka,przyprawiamy solą i pieprzem do smaku,dokładnie mieszamy. Jeżeli mamy pieczarki obieramy je,myjemy i drobno kroimy,mrożone grzyby rozmrażamy.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę,dusimy z grzybami na oleju,do miękkości.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,studzimy. Foremkę aluminiową smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą.Wykładamy połowę masy mięsnej,warstwę grzybów i resztę mięsa,lekko ubijamy.Pieczemy około 1 godzinę i 15 minut,w temperaturze 170 stopni. Upieczoną pieczeń studzimy i wyjmujemy z formy.Mięso będzie upieczone gdy,boki będą odchodziły od formy,a wierzch ładnie się zrumieni.