Pieczeń z szynki

Szynka « poprzedni | następny »
Smakowita  - Przepis na: Pieczeń z szynki offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 472
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Pieczeń z szynki
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pieczeń wieprzowa szpikowana orzechami


trudność: łatwe
czas:

Pieczeń z szynki - SKŁADNIKI:

  • 1,6 kg surowej szynki ze skórą
  • 1 op. soli peklowej
  • 2 liscie laurowe
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 600 ml wody przegotowanej ciepłej
  • 1 op.małe nerkowców
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich
  • 50 ml brandy lub czystej wódki
  • 3/4 szklanki wody
  • pieprz

Pieczeń z szynki - PRZYGOTOWANIE:

Szynkę umyć, włożyć do ostudzonej solanki (sól peklowa +woda+przyprawy) i przechowujemy 24 godziny w chłodnym miejscu.Po jednym dniu odwracamy szynkę na druga stronę.Po tym czasie wyjmujemy szynkę z zalewy i osuszamy.Skórę nacinamy w kratkę ,szpikujemy orzechami nerkowca lekko posypujemy szynkę pieprzem i część bez skóry obtaczamy w posiekanych włoskich orzechach. Mięso wkładamy do rękawa polewamy brandy .podlewamy wodą ,zamykamy rękaw i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego 170 stopni i pieczemy ok 100 minut.W połowie pieczenia przewracamy mięso na druga stronę.Podajemy pieczeń z zagęszczonym sosem z pieczenia(nadmiar tłuszczu zebrać).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pieczeń z szynki  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szynka
Pieczona szynka z czarną porzeczką Papryka z ryżem pełnoziarnistym i mięsem Sos do makaronu na bazie cukinii
Bliny królewskie z mięsem i natką Zdrowy domowy burger z dodatkami Krokiety naleśnikowe z mięsem
Rolady wieprzowe Eli z bobem Wieprzowina po chińsku z sezamem Wieprzowina po hindusku
Wieprzowina w sosie herbacianym Szynka duszona w ziołach Pieczona szynka

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane