grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Pieczona frittata z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczona frittata z dynią to proste i szybkie danie, idealne na jesienny obiad. Frittata przygotowana jest na bazie jaj, z dodatkiem wędzonej szynki, świeżej szałwii i tymianku.

Pieczona frittata z dynią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczona frittata z dynią

 

  • 400 g miąższu z dyni
  • 100 g sera pecorino lub parmigiano
  • 100 g szynki wędzonej tzw. speck
  • 6 jaj
  • 1 cebula
  • tymianek
  • szałwia
  • sol, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pieczona frittata z dynią

Przygotowanie składników do frittaty

Pieczona frittata z dynią
Speck możemy zastąpić szynka lub boczkiem pokrojonym w drobne kawałeczki.

Przygotowanie frittaty rozpoczynamy od obrania dyni. Oczyszczoną z pestek dynię kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w drobna kosteczkę.

Podsmażamy cebulę na patelni z 2-3 łyżkami oliwy. Dodajemy dynię, 3 listki szałwii, 3 gałązki tymianku. Całość doprawiamy solą, pieprzem i dusimy ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie speck kroimy w drobne kawałeczki.

W misce rozbijamy jaja z dodatkiem startego sera pecorino lub innego sera według uznania. Do masy jajecznej dodajemy dynię i speck. Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowanie frittaty

Pieczona frittata z dynią
Frittata dobrze upieczona powinna być złocista i pulchna.

Przygotowujemy formę do pieczenia (20x30cm). Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Masę jajeczną z dynią i szynką wylewamy do formy.

Frittatę pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.