bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Szybka frittata z dynia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kocham frittatę - jest to jedna z najprostszych rozwiązań na szybki obaid lub kolację

Szybka frittata z dynia

Składniki:

Szybka frittata z dynia

 

  • 1/2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • 3 jajka na osobę
  • łyżka mleka
  • po 4 plastry salami paprykowego
  • czerwona cebula drobno posiekana
  • zielona częśc dymki (szczypior)
  • łyżka oliwa z oliwek
  • sól, pieprz śwież zmielony
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kawalek fety
  • kawalek koziego sera
  • szklanka startego ementalera lub goudy

Sposób przygotowania:

Szybka frittata z dynia
Ustawić piekarnik na funkcję grill na 200st. Na patelni dać oliwe, wrzucić pokrojoną dynię, doprawić solą i pieprzem i obsmażyć przez kilka chwil aż się boki dyni zarumienią. Dołożyć pokrojoną czerwoną cebule, kawałki papryki i garść pokrojonego szczypioru. Smażyć razem przez 2 minuty. Jaka rozbełtać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Na patelnię wlać jajka, na wierzch ułożyc plastry salami posypać kawałkami fety i koziego sera. Przykryć patelnie pokrywką aż się góra lekko zetnie.Posypać startym serem na wierzchu.i wstawić patelnie do piekarnika na najwyższą półkę i piec do czasu zarumienienia się góry frittaty. Na koniec posypać kawałkami fety, natką i szczypiorem.