iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Pieczone pierogi z barszczem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to bardzo fajne połączenie innych pierogów czy li pieczonych z aromatycznym barszczem. Inne a i bardzo smaczne.

Pieczone pierogi z barszczem

Składniki:

Pieczone pierogi z barszczem

 

  • Barszcz:
  • 1 cebula,
  • 5 średnich buraków,
  • 1 marchewka,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kawałek selera,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 suszone grzyby,
  • sól i pieprz.
  • Pierogi:
  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki pszennej tortowej,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • ciepła woda,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Farsz:
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej,
  • 20 suszonych grzybów,
  • 1 cebula.

Sposób przygotowania:

Pieczone pierogi z barszczem
Warzywa oczyszczamy, obieramy i kroimy na duże kawałki (buraki możemy zetrzeć, wtedy będzie intensywniejszy kolor). Gotujemy w garnku około 2 litry wody i wrzucamy warzywa. Gotujemy 15 minut. Dodajemy resztę rzeczy i przypraw. gotujemy kolejne 40 minut. Wywar przecedzamy. Mękę przesiewamy do naczynia. Dodajemy proszek, sól, olej oraz wodę. Zagniatamy ciasto szybko. Odstawiamy na 10 minut pod przykrycie. Grzyby moczymy we wrzątku a następnie kroimy w paseczki. Cebulę kroimy drobno i przesmażamy. Mieszamy razem. Ciasto należy cienko rozwałkować. Wycinać średniej wielkości kształty. Następnie faszerować grzybami i tuńczykiem. Zlepiamy. Pieczemy przez 20 minut w temp. 160 stopni. Wyjmujemy i podajemy z barszczem.