justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Pieczonka z szynka z cebulą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mięso zamiast w naczyniu można udusić na patelni pod przykryciem, ale z naczynia jest bardziej soczyste.

Pieczonka z szynka z cebulą i pieczarkami

Składniki:

Pieczonka z szynka z cebulą i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Pieczonka z szynka z cebulą i pieczarkami
Umyte i osuszone mięso dzielimy na kotlety. Każdy posypujemy solą, pieprzem, papryką i rozbijamy. Kotlety nie powinny być zbyt duże. Każdy smażymy na oleju na rozgrzanej patelni. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego.

Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy ją odrobiną cukru. Usmażoną przekładamy do mięsa. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki. Jeśli są małe wystarczy pokroić je na ćwiartki. Na patelnię dodajemy łyżkę masła i przekładamy pieczarki. Chwilę je podsmażamy.

Dodajemy je do mięsa. Naczynie powinno być wysmarowane olejem. Mięso z warzywami podlewamy odrobiną wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut.