anula81

anula81

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Pieczony dorsz ze szpinakiem i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kuchnia Chorwacka na wybrzeżu to głównie ryby, podawane z warzywami, ja uwielbiam takie dania .Dziś prezentuję rybę z ziemniakami i szpinakiem.

Pieczony dorsz ze szpinakiem i ziemniakami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczony dorsz ze szpinakiem i ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Pieczony dorsz ze szpinakiem i ziemniakami
Rybę kroimy na kawałki ok 10cm. Cebulę szatkujemy, wrzucamy do garnka na roztopione masło i chwilkę przesmażamy, dodajemy szpinak, czekamy aż odparują soki, doprawiamy podanymi przyprawami, na koniec dajemy śmietanę. Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i blanszujemy ok 3min w osolonej wodzie. Do naczynia wkładamy folię aluminiową, układamy po 4-5 plastrów ziemniaków, na to kładziemy rybę, na nią szpinak i znów ziemniaki, dla dekoracji całość jeszcze oprószyłam pieprzem, zawijamy i wkładamy do piekarnika na 15 min temp. 190st. Starajmy się zrobić tak by w jednym papilocie była porcja dla 1 osoby.
Pieczony dorsz ze szpinakiem i ziemniakami
Pieczony dorsz ze szpinakiem i ziemniakami