MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Pierniczki najlepsze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kiedyś w moim domu nie piekło się pierników i pierniczków. Ja to jakiś czas temu zmieniłam i teraz nie tylko piekę na każde Święta, ale też ozdabiam nimi dom i choinkę :) pachną cudnie! :)

Pierniczki najlepsze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki najlepsze

 

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody + 2 łyżki wody
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Pierniczki najlepsze
Margarynę, miód, cukier puder i trzcinowy wkładamy do rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy przyprawę do piernika, kakao - mieszamy. Sodę rozpuszczamy w 1 łyżce wody, dodajemy do sypkich składników wraz z jajkiem i mlekiem. Na końcu dodajemy ostudzoną masę miodową i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu wałkujemy na około 4-5 mm i wykrawamy dowolne kształty (u mnie serduszka). Piekarnik nagrzewamy do około 180 stopni. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia w pewnych odstępach od siebie (lekko podrosną), pieczemy po około 10-13 minut (w zależności od wielkości pierniczków. Rada: grubą słomką możemy wyciąć otwory na wstążkę - aby móc zawiesić je na choince po upieczeniu i udekorowaniu :)
Pierniczki najlepsze
Margarynę, cukry i miód rozpuszczamy, studzimy
Pierniczki najlepsze
Wszystkie składniki łączymy w misce i zaganiatamy ciasto
Pierniczki najlepsze
Po rozwałkowaniu wykrawamy dowolne kształty
Pierniczki najlepsze
Na papierze do pieczenia układamy w pewnych odstępach od siebie