szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

piernik bakaliowy moni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

piernik przekładany masą bakaliowo-pomarańczową

piernik bakaliowy moni

Składniki:

piernik bakaliowy moni

 

Sposób przygotowania:

piernik bakaliowy moni
Czekoldę posiekać i stopić ją w kąpieli wodnej. Masło utrzeć razem z cukrem na puszysta masę. Nie przerywając ucierania wbijać kolejno jajka, następnie dolać stopiona i lekko przestudzoną czekoladę, śmietanę i miód. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą do pierników. Ucierając wsypywać stopniowo do masy czekoladowej. Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem, i napełnić przygotowaną masą. Wierzch wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50-60 minut. Pomarańczę sparzyć, wytrzeć, na drobnej tarce zetrzeć skórkę, miąższ pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 50 ml i cukier i ugotować syrop, wrzucić do niego otarta skórkę i kawałeczki pomarańczy, smażyć do powstania dość gęstej marmolady. Miód zagotować z bakaliami, posiekanymi orzechami włoskimi, migdałami i pistacjami, następnie zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze 5 minut, po czym połączyć z marmoladą z pomarańczy. Ciasto wystudzić, przekroić na 2 plaski i przełożyć je przygotowaną masą. Przykryć deseczką, docisnąć i wstawić na noc do lodówki. Przed podaneim udekorować jeszcze gotowym lukrem.