alis.haze

alis.haze

Kucharz
[Przepisów: 13]

Piernik królewski

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Smakuje tak wyśmienicie, jak wygląda!

Piernik  królewski

Składniki:

Piernik królewski

 

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki (2 szkl)+ 2 łyżki
  • 2 jaja
  • 1 łyżka sody
  • 3-4 łyżki miodu
  • pół kosty margaryny
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • odrobina przyprawy do piernika lub cynamony/imbiru
  • Masa:
  • 1,5 szkl. mleka
  • budyń waniliowy
  • pół kostki masła
  • pół szkl. cukru pudru
  • Polewa

 

  • Coś do na sączania- ja użyłam rozpuszczonej kawy, można użyć powideł

 

Sposób przygotowania:

Piernik królewski
Ciasto: margarynę roztopić z miodem. Połączyć z mąka i jajami. wszystkie składniki dokładnie połaczyć. Piec w 150 stopniach C , 50 min. Ostudzić. Pokroić na 3-4 części, lub tak jak ja w środek powykrajak kółka, bądź kwadraty. Masa: Przygotować budyń według przepisu, ostudzić. Masło uitrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać po łyżce budyniu. Ciasto przełożyć kremem. Dowolnie udekorowac. Smacznego!