Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Piernikowy miś

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonały piernik bez dodatku miodu.

Piernikowy miś

Składniki:

Piernikowy miś

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g marmolady wiśniowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 kostki palmy
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 4 łyżeczki kakao
  • polewa czekoladowa - wg uznania

Sposób przygotowania:

Piernikowy miś
Palmę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać jajka, cały czas ucierać. Wszystkie sypkie składniki wymieszać. Do utartej z cukrem i jajkami palmy dodawać na przemian sypkie składniki, mleko i marmoladę. Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej blaszki (ja użyłam foremki w kształcie misia, ale można użyć innej), wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut (sprawdzić patyczkiem). Ciasto przestudzić i polać dowolną polewą czekoladową.