iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Pierogi meksykańskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Możemy podawać z sosem pomidorowy, lub salsą. Ja jednak wolę je w takiej formie ponieważ doskonale można wyczuć ich świetny smak.

Pierogi meksykańskie

Składniki:

Pierogi meksykańskie

 

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1/2 łyżeczki soli.
  • Farsz:
  • 1/2 puszki fasoli białej w zalewie,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 średnia pierś z kurczaka,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Pierogi meksykańskie
Do maki dodajemy sól, wlewamy olej, i zagniatając ciasto dodajemy stopniowo wodę, ciasto odstawiamy na 20 min. przykrywamy ściereczka. Kurczaka bardzo drobno kroimy, paprykę również, smażymy razem, solimy, pieprzymy po 10 min. dodajemy fasolę oraz kukurydzę, dusimy 10 min. studzimy. Ciasto należy rozwałkować, następnie wycinamy średnią miseczka koła, które dzielimy na półokręgi. Na każdy półokrąg nakładamy porcję farszu, składamy na pół i sklejamy. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do czasu wypłynięcia na wierzch.