Sposób przygotowania:
Kogucie grzebyki po meksykańsku
Koncentrat wymieszać z solą, jajkiem i wodą. Mieszając dosypywać stopniowo mąkę i zagnieść elastyczne ciasto. Odłożyć je na ok. 30 min. pod przykryciem.Kaszankę obrać z osłonki, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Na gorącą patelnię wrzucić kaszankę a gdy lekko się zagrzeje dodać cebulę i smażyć razem ok. 2-3 min. mieszając żeby się nie przypaliło. Następnie dodać sos meksykański i dalej smażyć odparowując nieco masę żeby zgęstniała. Ostawić do przestudzenia. Jeśli będzie Wam się wydawać, że jest zbyt rzadka można dodać troszkę suchej kaszy manny. Ciasto rozwałkowywać niezbyt cienko, wykrawać duże koła. Na każde nałożyć łyżkę farszu i zlepić dokładnie brzegi tworząc dość szeroki rant. Nożyczkami naciąć go w ząbki - ostrożnie, żeby nie przeciąć ciasta aż do farszu. Pierogi gotować w osolonym wrzątku przez ok. 10 min., ale woda ma tylko lekko wrzeć.Sos podgrzać, wyłożyć na talerze i posypać kukurydzą. Ułożyć po 3-4 pierogi i udekorować talerz zieleniną dla kontrastu. Podawać na gorąco.Z tej ilości składników zrobiłam 10 dużych pierogów.
Sarenka
thegrooba
evita0007
Pyza
evita0007
Ok ! dziękuje juz zapamiętam :)
bernika
Agunia
Natala1210
cherry
luna