Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Kogucie grzebyki po meksykańsku

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

pierogi inaczej, ale bardzo smacznie

Kogucie grzebyki po meksykańsku

Składniki:

Kogucie grzebyki po meksykańsku

 

  • Ciasto: 1 małe jajko
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego Łowicz
  • 3 łyżki gorącej wody
  • ok. 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli

 

  • Farsz: kawałek wiejskiej kaszanki, ok. 10cm
  • 1/2 cebuli
  • 5 łyżek sosu meksykańskiego Łowicz
  • 1 łyżeczka kaszy manny

 

  • dodatkowo: ok. 1,5 szkl. sosu meksykańskiego Łowicz
  • 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej

 

 

Sposób przygotowania:

Kogucie grzebyki po meksykańsku
Koncentrat wymieszać z solą, jajkiem i wodą. Mieszając dosypywać stopniowo mąkę i zagnieść elastyczne ciasto. Odłożyć je na ok. 30 min. pod przykryciem.Kaszankę obrać z osłonki, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Na gorącą patelnię wrzucić kaszankę a gdy lekko się zagrzeje dodać cebulę i smażyć razem ok. 2-3 min. mieszając żeby się nie przypaliło. Następnie dodać sos meksykański i dalej smażyć odparowując nieco masę żeby zgęstniała. Ostawić do przestudzenia. Jeśli będzie Wam się wydawać, że jest zbyt rzadka można dodać troszkę suchej kaszy manny. Ciasto rozwałkowywać niezbyt cienko, wykrawać duże koła. Na każde nałożyć łyżkę farszu i zlepić dokładnie brzegi tworząc dość szeroki rant. Nożyczkami naciąć go w ząbki - ostrożnie, żeby nie przeciąć ciasta aż do farszu. Pierogi gotować w osolonym wrzątku przez ok. 10 min., ale woda ma tylko lekko wrzeć.Sos podgrzać, wyłożyć na talerze i posypać kukurydzą. Ułożyć po 3-4 pierogi i udekorować talerz zieleniną dla kontrastu. Podawać na gorąco.Z tej ilości składników zrobiłam 10 dużych pierogów.