pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pierogi o smaku kurczaka z Meksyku

  • 23
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Połączenie tradycyjnej kuchni polskiej z meksykańską fantazją sosów Łowicz.

Pierogi o smaku kurczaka z Meksyku

Składniki:

Pierogi o smaku kurczaka z Meksyku

 

  • Ciasto pierogowe: 250g mąki, 40ml mleka, 50ml wody, 1 łyżka masła klarowanego, sól
  • polędwiczki z kurczaka 30 dag, papryka słodka 2 łyżeczki, papryka ostra ½ łyżeczki, olej 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Pierogi o smaku kurczaka z Meksyku
Ciasto pierogowe: Do mąki przesianej przez sito dodajemy gorące mleko, solimy i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut i dolewamy ciepła wodę i wyrabiamy energicznie ciasto. Odczekujemy znowu kilka minut i dodajemy masło sklarowane i ponownie ugniatamy ciasto. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut i po tym czasie wałkujemy. Następnie za pomocą szklanki odciskamy „kółeczka”, na które będziemy kłaść nadzienie. Podana ilość składników jest na ok. 25-30 pierogów. FARSZ: Papryki mieszamy w oddzielnej miseczce i posypujemy nimi pokrojone w malutkie kawałki polędwiczki. Całość dokładnie mieszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na oleju do momentu zarumienia i dodajemy sos meksykański (ilość sosu musi być taka, aby cały farsz nie był zbyt rzadki). Całość dusimy na małym ogniu do momentu odparowania części sosu. Taki farszem nadziewamy wcześniej przygotowane pierogi i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Można podawać z dodatkiem np. boczku.