Sposób przygotowania:
Pierogi o smaku kurczaka z Meksyku
Ciasto pierogowe: Do mąki przesianej przez sito dodajemy gorące mleko, solimy i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut i dolewamy ciepła wodę i wyrabiamy energicznie ciasto. Odczekujemy znowu kilka minut i dodajemy masło sklarowane i ponownie ugniatamy ciasto. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut i po tym czasie wałkujemy. Następnie za pomocą szklanki odciskamy „kółeczka”, na które będziemy kłaść nadzienie. Podana ilość składników jest na ok. 25-30 pierogów. FARSZ: Papryki mieszamy w oddzielnej miseczce i posypujemy nimi pokrojone w malutkie kawałki polędwiczki. Całość dokładnie mieszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na oleju do momentu zarumienia i dodajemy sos meksykański (ilość sosu musi być taka, aby cały farsz nie był zbyt rzadki). Całość dusimy na małym ogniu do momentu odparowania części sosu. Taki farszem nadziewamy wcześniej przygotowane pierogi i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Można podawać z dodatkiem np. boczku.
kasik12
Weronka
pacpaw
Jak widać dało radę :o) Kluczowe jest, aby część sosu odparowała przy smażeniu no i przy nakładaniu farszu ewentualnie dobierać tak składniki aby było więcej tego niepłynnego niż płynnego, jeśli cały farsz by wyszedł nam dość wodnisty.
jaNina
Czy jesteś może seromaniakiem?
Jeśli tak to witam i pozdrawiam! (nina_s)
pacpaw
Smakują tez wybornie :o) Również pozdrawiam :o)
Sarenka
pacpaw
Kolejna nowość z tym jogurtem. A ilość jogurtu jaka? Podobnie jak mleka czy inne proporcje?
jaNina
pacpaw
Fajnie, że w końcu się zmobilizowałem i dodałem, bo tydzień czasu już czekał :o) Teraz nauka poruszania się po portalu.
kwiatula
robertjankopp
evita0007
jaNina
święte słowa "pierogojada" :)))
evita0007
O tak jaNinko jestem ' pierożarą lub pierogojadą ' jak mówisz hihi ^^
Lady Marmolada
PaniMISIOWA
pacpaw
Moze lepiej wiecej juz nie dodawac :o)
Wiola 1978
MIUCCIA
wemi
Trufla
Karolka86
Wiola 1978