SUPERPRZEPIS

Pierogi z botwiną i fetą

  • 4
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pierogi z botwiną i fetą

Pierogi które podbiły moje podniebienie. Botwinka z fetą do tego boczek i czego chcieć więcej. Pierożki są jak powiew wiosny na talerzu, pachnące, kolorowe i czeka się na nie z tęsknotą.

Składniki:

Pierogi z botwiną i fetą

 

 

  • farsz:
  • 1 pęczek botwinki duży
  • 1 cebula czerwona
  • 10 dkg sera feta
  • pieprz
  • olej

 

  • 10 dkg boczku wędzonego
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pierogi z botwiną i fetą

ETAP 1:

Pierogi z botwiną i fetą
składniki na ciasto z mąki i wody oraz oliwy

Do miski przesiewam mąkę dodaję sól, olej, wlewam gorącą wodę stopniowo i mieszam widelcem.

Ciasto jak przestygnie wyrabiam rękoma. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką

Farsz:

Pierogi z botwiną i fetą
farsz z botwinki i cebuli czerwonej przesmażony

Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju. Botwinę kroję, małe buraczki obieram i ścieram na tarce jarzynowej.

Do cebuli dodaję buraczki starte, i łodyżki botwiny i przesmażam na wolnym ogniu aż warzywa będą aldente.

Na końcu dodaję liście botwiny i przesmażam już tylko chwilę. Doprawiam pieprzem, jak przestygnie dodaję pokruszony ser feta.

Soli nie dodaję bo ser jest słony.

ETAP 3:

Pierogi z botwiną i fetą
farsz na cieście pierogowym w formie do pierogów

Z ciasta wykrawam kwadraty i układam farsz.

ETAP 4:

Pierogi z botwiną i fetą
pierogi sklejone na desce przed gotowaniem

Pierogi sklejam za pomocą foremki. W garnku zagotowuję wodę, dodaję łyżkę oliwy i do wrzącej wkładam pierogi.

Gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. Podaję z przesmażonym boczkiem i natką.


Tagi:

danie pierogi