Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Pierogi z farszem ziemniaczano-serowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierogi z ziemniakami,serem kozim i cebulką,baedzo smaczne:)

Pierogi z farszem ziemniaczano-serowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z farszem ziemniaczano-serowym

 

  • Ciasto:

 

  • 600 g mąki tortowej
  • 1 duże jajko
  • 250 ml ciepłej wody (nie letniej i nie gorącej)
  • pół łyżeczki soli

 

  • Farsz:

 

  • 500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 kozie, kremowe serki (po 125 g )
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia (2 łyżki)

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z farszem ziemniaczano-serowym
Ziemniaki solimy, pieprzymy i dodajemy serki. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Zrumienioną cebulę dodajemy do ziemniaków. Wszystko razem dobrze ugniatamy, w razie konieczności doprawiamy farsz solą i pieprzem. Do miski wsypujemy przesianą makę, robimy wgłębienie, dodajemy sól, jajko, i stopniowo dolewamy ciepłą wodę, cały czas mieszamy łyżką. Ugniatamy ciasto by było jednolite, miękkie i dało się ładnie wałkować.Z ciasta odkrajamy mniejsze kawałki, rozwałkowujemy każdy kawałek na opruszonym mąką blacie i wykrajamy szklanką lub literatką kółka. Ciasto nie powinno byc zbyt cieńkie by się nie rozerwało podczas nakładania farszu lub gotowania. Pozostałe w misce ciasto przykrywamy lnianą ściereczką. Każdy krążek delikatnie rozciągamy dłonią, nakładamy łyżeczką przygotowany farsz i dokładnie zlepiamy. Pierogi układamy na posypanym blacie lub stolnicy (ewentualnie deseczkach do krojenia). Przykrywamy lnianą ściereczką żeby ciasto się nie wysuszyło. W garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy. Na gotujacą się wodę wrzucamy partiami pierogi i gotujemy od czasu wypłynięcia na wierzch przez ok 5-7 min. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową i polewamy roztopionym masłem żeby się nie posklejały. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem polane masłem z cebulką. Smacznego:)
Pierogi z farszem ziemniaczano-serowym
Ziemniaki ugniatamy z serem i przysmażoną cebulą
Pierogi z farszem ziemniaczano-serowym
Z ciasta wycinamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy
Pierogi z farszem ziemniaczano-serowym
Ugotowane polewamy masłem,podajemy z cebulką
Pierogi z farszem ziemniaczano-serowym
tak wyglada opakowanie po kozim serku,serek jest kremowy,przypomina konsystencją twaróg