halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pierogi z świeżymi jagodami zawsze w sezonie smakują. Proste a zarazem smaczne .Można podać na obiad.

 Pierogi z jagodami

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Jagody wypłukać osuszyć .Mąkę przesiać, dodać jajko, szczyptę soli, 2 łyżki oleju, gorącą wodę zagnieść ciasto. Rozwałkować cienko ciasto. Wykrawać szklanką placki. Jagody oprószyć mąką ziemniaczaną , wymieszać .Oprószone jagody mąką ziemniaczaną nie będą puszczać soku. Na każdy okrągły placuszek nałożyć jagody zlepić dokładnie. Włożyć pierogi na gotującą się wodę posoloną do smaku z dodatkiem 3 łyżek oleju. Gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Schłodzoną śmietanę zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Pierogi podać polane śmietaną.