kuchareczka23

kuchareczka23

Kucharz
[Przepisów: 8]

Pierogi z jeżynami wg. Dorotki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 1500
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Danie pierogi z jeżynami to witaminowa bomba na piątkowy obiad. Smaczne i dość tanie, a jakie zdrowe!

Pierogi z jeżynami wg. Dorotki

Składniki:

Pierogi z jeżynami wg. Dorotki

 

  • jedna szklanka wody
  • trzy szklanki mąki
  • jedno duże jajko
  • jeden kilogram jeżyn

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jeżynami wg. Dorotki
Najpierw trzeba urobić ciasto na pierogi. A więc z mąki, wody i jaja zagniatamy ciasto, rozwałkujemy je na cienkie placki i szeroką szklanką formujemy z nich krążki.Jeżyny trzeba umyć. Na każdy krążek ciasta nakładamy nadzienie, po czym składamy je na połowę. Brzegi ciasta smarujemy odrobiną zimnej wody, aby lepiej się sklejały. W garnku gotujemy 2 litry wody z łyżką oleju. Pierogi wrzucamy na wrzątek , potem specjalną łyżką wyjmujemy. Na same ugotowane pierogi możemy posypać cukrem. Danie bardzo tanie i bardzo smaczne.